JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Malmö FF:s guld (Del 10)

Lämna en kommentar

FOTBOLLSMÖRDARE!! Skallade de ilskna ropen. ETT TAKTISKT GENI!!! Svarade det klokare ekot. MFF hade år 1974 fått sin yngsta tränare någonsin. 26 år ung och skulle ”fostra” spelare som Bosse och Krister. Hur skulle detta kunna vara möjligt? ”Hövdingen” var tveksam ,minst sagt.  Men fick något så ovanligt som ge sig. Erics utvalda arvtagare Hans Cavalli-Björkman visade styrka och stod på sig. Och därmed inleddes ”Bob Houghton-eran”. En era  som skulle leda till den finaste av klubbfotbollens finaler.imagesCAS5SD3N

Bob Houghton revolutionerade den svenska fotbollen. Nationen uppdelades i för och emot hans sätt att tänka fotboll. Ja, även trogna MFF-supportrar var tveksamma till hans syn på det ädla spelet.

Bob fick sin drömspelare för sin taktik i Thomas Sjöberg. En stark targetspelare som kunde fånga upp långpassningarna och även göra mål. I målet stod den störste som stått där i en MFF-målvaktströja: Janne Möller. Det var bara att köra på mot mästerskapet. Nu igen.

När Houghton gjort sina vinterförberedelser och stod inför premiären skrev vi den 13 april. 7692 åskådare, de flesta Malmöbor, kom med tveksamma, kritiska, bortskämda, krävande argusögon, och var beredda att få en första aning om det kunde bli något stort med en sån liten påg vid det tunga MFF-rodret. Motståndare i mästarprovet var Hammarby IF. MFF vann med 1-0 och publiken gick mumlande och vårfrusna därifrån utan att fått något riktigt svar. Andra matchen borta mot ÖSK slutade i ett lika stort frågetecken med siffrorna 0-0. Men nu skulle det lossna. På bortaplan i säsongens tredje match besegrades Djurgårdens IF med 2-0 och MFF:s, och Bobs nya stjärnspelare Thomas Sjöberg, fick göra sitt första av många kommande mål för Malmö FF.

Bob Houghtons taktik skapade fullständig förvirring bland motståndarna. Offsidefällorna slog igen med en kirurgisk precision. Kanske inte alltid något ögongodis, men ställde krav på vakna vältrimmade hjärnor. Även den delen av det mångfacetterade spelet kan beundras.

Men även den tidens MFF kunde visa prov på offensivt lättsinne som storsegrar med 6-0 mot Brynäs IF (jo ni läste rätt, det var Brynäs som dansade en sommar, eller en säsong i Allsvenskan) och mot Hammarby på bortplan med 5-0.

Bob Houghton hade under sitt första år som tränare gett MFF sitt tionde guld. Och en värdigare present till den avgående ordföranden, som var lite tveksam till honom, kunde inte levereras. Nu var han accepterad av såväl ”Hövdingen” som den svårflirtade Malmöpubliken.

Det hade passerat 30 år sen det första guldet. Snittet med tre guld vart tionde år började inge respekt i den svenska fotbollsvärlden. Klättringen i Maratontabellen hade börjat på allvar.

Fakta.

1. Malmö  FF          26   19    5    2            48-15       43

Största  seger.       15/9  mot  Brynäs IF        6-0

Högsta hemmapublik.   16/5    Mot Landskrona BoIS   24746

Bästa målskytt.        Thomas Sjöberg       14  mål.

Thomas Sjöberg som jag menar är lite bortglömd när vi pratar gamla MFF-storheter.

1974

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s