JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Påsk.

2 kommentarer

Av alla de stora högtiderna är påsken min absoluta favorit.

Nyåret.images40RTCP8D

Kallt. Krav på att vara vaken och pigg till klockan 24.00. (Svårare för varje nyårsafton som passerar.)  Raketer, långt före och långt efter årsskiftet.  Nyårsdagen. Trött. Törstig. Nyårskonsert. Strauss. Strauss. Fina valser , lysande framförda, men polkorna……. Backhoppning. Svisch. Svisch. Tunga ögonlock.  Kallt. Ännu tröttare.  Mörkt. Jaha. Det var ännu ett år i livet.

Trettonhelgen.untitled

Den onödigaste av helger. Hotfullt mörkt. Snö. Ishalka. Slask. Finns solen? Fanns de tre vise männen? Däst av alla storhelgernas mat och dryck. Dammiga julprydnader. Barrande gran. Vad skall jag göra idag? Längtar efter tulpaner och fastlagsbullar. Få städa ut tomtar och släppa in ljuset. Två ”arimånader” ligger framför mig. Håll ut. Snart är de mars. Snart är det påsk.

Pingst.untitled

Är numera bara ett helt vanligt veckoslut.

Midsommar.untitled

Nu vänder det. Ligger ett vemod över helgen trots att sommaren nästan bara har börjat. Trots naturens skönhet och dofter. Midsommarens visor är alltid en flirt mellan dur och moll. Så är det även i mitt inre.

Jul.imagesX16NBAHT

Krav. Krav. Krav. Städa. Städa. Städa. Pynta. Pynta Pynta. Presenter. Presenter. Presenter. Vad skall jag köpa? Vad önskar jag mig? Alla har redan allt. Tindra. Tindra. Tindra. Julmusik. Julmusik. Julmusik.  Det är ju jul. Alla ”normala” människor måste älska julen. Vad är det för fel på mig?

Påsk.images

Trots avsaknad av julaftonens efterlängtade presenter så var påsken min favorithelg redan i barndomen. På bakgården i Malmö uppträdde på skärtorsdagen alla töserna i den skepnad som låg framför dem i livet: som käringar, eller mera korrekt, utklädda till påskkäringarimages, och fick från oss pågar mer uppmärksamhet än dessa så försumbara ”ivägen- varande varelser” annars kunde åtnjuta av skapelsens krona; Vi unga skånska framtidsmän. Idag ser jag aldrig någon påskkäring. Möjligen har deras ättlingar förvandlas till godishotfullstiggande Hallowenmonster i novembermörkret. Ett dåligt byte.images1IY8AR95

Långfredagen.

Den dagen gjorde skäl för sitt namn ”Lång”. Värdighet. Finkläder. Lågmäldhet. Stängt. Stängt. Stängt. Tar dagen aldrig slut? Varför skulle Han tvunget korsfästas den här dagen? Undrade vi som då tyckte att vi fick bära vårt egna tunga kors.

I nutiden öppnar konstrundan på Österlen denna första av påskens helgdagar. Glada människor på jakt efter tavlors skönhet och social samvaro. Allt är öppet. Öppet. Öppet. Vilket för många ändå inte hindrar en tanke tillbaks i tiden, till en dag för drygt tvåtusen år sedan.

Påskafton.

Mor hade kokt massor med ägg. Far hade färgat dem i alla möjliga kulörta nyanser.imagesMC7X00V0 Sen skulle de läggas upp vid mattkanten och träffas med en femöring nedrullad från ett bräde. De som träffades skulle också förtäras av den som lyckat med bedriften. Det slapp jag. Tog lite extra köttbullar istället. Dagen var ljus och pastellfärgad, precis som dekorationen i hemmet.

Nu bjuds det på den mat som vi äter såväl på julaftonen som midsommaraftonen. Vad är en svensk storhelg utan alla dessa sillinläggningar? Och ljuset utanför är precis som i barndomen, men drycken något annorlunda. Något mera i mogen smak.

Påskdagen

Var ungefär som långfredagen, men inte fullt så tagelskjortaiklädd.

Annandag påsk

Gänget på väg till fotbollspremiär. Till Malmö Ip. MFF mot ännu ett guld efter vinteruppehållet i serien som då spelades höst-vår. Det var för oss en naturlag. imagesUVBT1SNY

Även i senare tid har Allsvenskan ofta begått premiärer denna annandag. Och därmed ytterligare förgyllt min favorithögtid.

Så står jag inför min sjuttiofjärde påskhelg.

Planerna är som så många gånger förut under senare tid  i livet: Påskafton i sällskap med gula kycklingar, sedvanlig mat och trevlig samvaro. Påskdagen: Konstrunda på Österlen (men nu tyvärr utan att kunna besöka Sten Oscar Rundgrens untitled(bilden) utställning i Brösarp), och pizza på ”Friden”. Allt i en natur som står i startgroparna för att visa  den späda grönskans ögonsymfoni. Ett ljus och ett landskap som måste inspirera varje konstnärssjäl och avbilda efter förmåga. En värme som är behaglig, men lovar mera. Snart inträder den helg som nått silverplatsen: Valborgsmässoafton och Första maj. Ja, som nästan trängs med påsken om att stå överst på prispallen. Framtiden är åter min när sköna maj gör sin entré.

Min bästa påskafton.

Den inträffade för sådär en tjugo år sedan. Vi hade en katt döpt till Ofelia. Hon var en mycket ung katt denna påskhelg. Hade bara varit utanför husets skyddande väggar några korta stunder. imagesJTTWB8D0

På skärtorsdagens natt kom jag hen efter en sen musikerfest och fann hustrun liggande på en soffa där hon kunde ha koll på fönster mot trädgården. Ofelia hade inte kommit hem.

Långfredagen: Gick hela dagen med en tung ledsenboll i bröstet och letade i närområdet. Hade aldrig tidigare sett så många katter förut som denna milda vårdag. Men ingen Ofelia.

Påskafton: Hade gett upp. Hon är borta. Vi fick ha henne en kort tid. Gick ut i mitt musikrum för att pliktskyldigast öva på klarinetten. Metronomen tickade. Då ! Såg jag den vackraste syn jag någonsin sett genom mitt fönster. Ofelia satt vid altandörren och väntade på att bli insläppt.

Aldrig har det jublats mer på Lokförarevägen 35 i Kristianstad. Inte ens när MFF gjort ett avgörande mål. Men långt senare hördes ett konstigt ljud från musikrummet. Det var metronomen, som i euforins upphetsning, inte blivit avstängd utan fortsatte obekymrat om den stora händelsen att försöka lära mig att spela rytmiskt.

Det var min bästa påskafton. Var hon hade varit? Ja, det berättade hon aldrig. Och nu är det för sent.

Musik att lyssna till i påsk: ” Eine nacht auf dem kahlen Berge” : Musorgskij.

GLAD PÅSK ALLA LÄSARE!

untitled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 tankar om “Påsk.

  1. Du kan besöka Sten Oscars minnesutställning på Brösarps Konsthall. Vernissage torsdag 1 maj kl 13. utställning t.o.m. 15 juni. lördag – söndag 12-16
    //Jan

  2. Tack för info Jan! Det kommer jag att göra.
    Carlo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s