JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Trädgården i slutet av april år 2014.

2 kommentarer

  Hade jag inte vetat att det är april. Hade jag legat i koma och vaknat upp i hemmet på Lokförarevägen i Kristianstad och vandrat ut i min trädgård: Ja, då hade jag varit säker på att sköna maj hade hunnit någon vecka in i den  vackraste av månader.

Aldrig, vad jag kan minnas, har våren varit så nära försommar så här tidigt på året.

Kära läsare: Välkommen in på trädgårdsinspektion. Jag ber er vänligen att inte observera maskrosor och ogräs.images

Vid entrén börjar de ljuva julrosorna snart att såga farväl med sin blomning. Julrosor som efter nyplantering nu är uppe i ett stort antal. untitledNågra få liljekonvaljer börjar pocka på uppmärksamhet. De var många för några år sedan men nu……..Vad har hänt? Vi passerar plommonträdet av sorten med samman namn som landets charmiga kronprinsessa. Blomningen är, som vore trädet täckt av nyfallen snö. untitled Jordgubbs och smultronlandets plantor lovar kulinariska upplevelser när året närmar sig midsommar. Rabarbern är snart mogen för skörd. Vinbärsbuskar, krusbärsbuskar och hallonplantor har satt bärämne. Fyra sorters potatis har varit jorden i över två veckor, och en ensam sparris vill upp och få sol och vårluft. Än ligger grönsakslandet i träda i sin väntan på att ge oss rödbetor och ljuvlig doftande dill till nypotatis och sensommarens kräftkalas.

Prydnadsträd och fruktträd grönskar. Syrenbersån knoppas. Snart skall den omsluta mig när jag sitter där tillsammans med lämpliga drycker. Stjärnmagnolierna är som en symfoni avsedd för ögon.untitled  Rosorna och lavendeln är beskurna där de lever tillsammans i fredlig samexistens i rabatten i söderläge. I samma rabatt skall de snart få sällskap av fem tomatplantor. Havtornsskogen förökar sig, täcker snart de intill-växande  buskrosorna på sluttningen ner mot kanalen. Perenner och kryddor är nerklippta. Gräslöken står i ivrig väntan på att få dela tallrik med matjessillen till Valborg. I de små ”vildängarna” trängs tulpaner med påsk och pingstliljor, samt massor av alium-lökar och scillor. Färgprakten är näst intill tropisk.

Spireahäcken intill grannen i öst (där mannen håller på IFK Norrköping, så har jag det) hindrar snart insyn. Den amerikanska häggmispeln imagesKF12K521intill grannen i väst (där mannen också håller på IFK Norrköping, så har jag det) är på tillväxt efter beskärning, men blommar cirka tre veckor för tidigt. Gräset är gödslat och redan klippt tre gånger denna vår, och grönare än någon tidigare aprildag under mitt över trettioåriga liv med denna trädgård.

Vädret har varit perfekt för växtlighet. Värme, sol och regn.

Nu vill jag inte bli pessimistisk likt Strindberg och säga ”Snart kommer sommaren som en kort förberedelse för hösten.”, utan se fram emot den underbara tid som egentligen bara har blivit insläppt lite för tidigt, men som säkert stannar lika länge som oftast. Gärna längre än oftast. Trädgårdsmöblerna är avtäckta. Altanen är beredd att fyllas med dofter från grillkväller i sommarvärme.

Men varför sitter jag här och skriver med smuts under naglarna? Jo, ogräset gör allt för att förstöra vårt/mitt paradis. Men kommer aldrig att lyckas. Då har jag hellre lite skitiga fingrar, och lite ömma muskler och leder.

Trevlig trädgårdsommar önskar jag er alla som är lyckliga nog att ha en egen täppa. Stor eller liten.

 

2 tankar om “Trädgården i slutet av april år 2014.

  1. Visst är det härligt. Men skitig under naglar är man ständigt under den blommande säsongen. Bara jag ska hämta cykeln, hittar jag en maskros som måste ryckas bort.

  2. Det är färgen som stör oss Gunnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s