JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Kamratföreningsmöte Stockholms militärmusiker.

Lämna en kommentar

För längesen samlades före detta och aktiva musiker till årligt kamratföreningsmöte under namnet ” Svea Livgardes Musikkårs Kamratförening”. Antalet besökare var mycket stort. Tiden gick och deltagarantalet krympte. Då slogs de båda kamratföreningarna på K 1 och I 1 tillhopa och blev  ”Gardesmusikkårernas Kamratförening”. Deltagarantalet ökades. Men  tiden gick igen som den gör allt för fort. Deltagarantalet tunnades åter ut och nu bildades en förening där även musikerna i Flottans musikkår blev medlemmar under namnet ”Flottans och Gardesmusikkårernas Kamratförening” Och så heter den än i dag.untitled

Den 16 april år 2015 samlades åter medlemmarna i den anrika kamratförening . Endast cirka 20 personer infann sig till officersmässen på Kavalleriregementet. Den som rest längst var jag.

Baren var öppen. Kära återseende värmde hjärtat.  Medelåldern veteranmässig. Årsmötet klarades av snabbt under ledning av ordföranden Stig Wallin.547737_116385551833125_262289971_n Musikinspektör Olle Hermansen (Också sedd  och angenämt hörd varje år som trumpetare på nobelfesten)untitled redogjorde väl förberett för situationen i dagens svenska militärmusik, innan det var dags för middagen.

Av de närvarande ingick också några nya trevliga bekantskaper. De jag kände mer eller mindre var:

Lars Almgren.  Efter militärmusiken på K 1 arbetande som alternerande förste klarinettist i Stockholms Filharmoniker.

Sölve Kingstedt. Blev efter tiden på I 14 soloklarinettist i Gefle Symfoniorkester. Kungliga Hovkapellet. Sveriges Radios Symfoniorkester. Kungliga Filharmonikerna. Lärare på musikhögskolan. Spelar numera i Polisens musikkår.

Sten-Erik Svennberg. Kanske den person jag känner bäst av de närvarande. Klarinettist och saxofonist. Var en av de yngsta furirerna då jag kom i tjänst 1955. Ser nästa lika ung ut än i dag. Hur bär han sig åt?

Sture Hermansen. Mötets veteran med sina snart nittiofyra år av levnad. Still going strong. Fader till musikinspektören. Trumpetare, kornettist. Hamnade efter sin skånska ungdomskarriär så småningom på K 1, och senare I 1. Har varit ordförande under många år i kamratföreningen. OCH! Kan fortfarande berätta fräckisar.11167441_10153159348561648_1280162547_o (Sture på bilden tillsammans med dotter till Kjell Pommer, Carin Pommer Odervång)

Stig Carnhage. Stig tillhörde de äldre furirerna då jag gjorde min musikelevsentré på I1. Blev senare Hovkappelist. Trumpet är instrumentet. Handplockad av Ille Gustavsson till Svea livgardes Musikkår.

Kaj ”Lankan” Landqvist. Hans trumpetspel har hörts på de flesta ställen i vårt land. Önskade precis som jag att vi skall återinföra ärtsoppa till middagarna. Vi vill än en gång ”känna på att stå i kö till matsalarna på regementena ditlockade av torsdagens doft från ärtsoppan”. Alltså: att känna oss unga på nytt.

Bengt Belfrage . Kustartillerist. Hovkapellist och ! Solohornist i Berliner Philharmoniker! Ledamot av Musikaliska Akademin. Har skrivit böcker med olika teman. Bor nu på Reimersholme där också den flitigt använda kanoten är förtöjd. En gång i tiden löpare för Mälarhöjden.BENGT_BELFRAGE

Christer Torgé. untitledKom från I 17 som trombonist till Radiosymfonikerna. Lärde känna Christer då han var gästsolist i Musica Camerata Regionalis.

Glädjande noterbart var också att två unga män från Livgardets Dragonmusikkår var närvarande. Samt en stor MFF-supporter i Mats Janhagen,untitled dirigent för Arméns Musikkår. Vårt största samtalsämne var då givet; Malmö Fotbollförening.

Hur länge överlever denna en av de sista militärmusikkamratföreningarna? Länge än  hoppas jag. De representerar ett stycke svensk kulturhistoria.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s