JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Krogar (La Cucina Kristianstad)

Lämna en kommentar

En tillfällig besökare i Kristianstad, på jakt efter något i magen, hamnar säkert ofta på La Cucina. Som ligger där och breder ut sig i hjärtat av staden, där de två affärsgatorna Västra och Östra Storgatan fredligt förenas och bevisar undantaget från regeln att ”Öst är öst och väst är väst, och aldrig mötas de två”. Uteserveringen tar nästan upp hela det lilla ”Lilla Torg”. Trängande in de hukande torghandlarna till sitt trånga utrymme på torgets västra sida.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sommarkrogen La Cucina bjuder en plats där den besökande kan betrakta folklivet. Runt torget syns byggnader som legat där nästan sen en dansk konung grundade staden. (Nåja. överdriva kan den som är oemotsagd vid ett tangentbord få göra). Men visst är Lilla Torg en plats där Kristianstads nutidshistoria kan upplevas. Här fanns den klassiska bokhandeln Littorins. 2701Nu minner byggnaden om storhetstiden för det litterära Kristianstad. Idag säljs där väskor. Även väskor är ett måste för människan. Sandelins och Ekbergs klädesaffärer känner den hemvändande Kristianstadsbon till sen långa tider.imagesM6AP5GDQ

Krogen La Cucina är en relativt nyinflyttad restaurang i det nu så krogtäta Kristianstad.

Till den sommarätande lunchgästen vill jag ge rådet. Undvik att sitta nära en högtalare. Om inte ert behov av skvalmusik är akut. Hoppas inte på att buffé-maten håller värmen. Men det egenkomponerade ölet är mycket smakligt. Även La Cucina har fallit för frestelsen, likt så många andra lokaler idag där det serveras, att överträffa konkurrenterna i antalet räkor på bröd, det som kallas för ”räkfrossa”.

Vinterkrogen La Cucina ligger på andra våningen, där biografen Röda Kvarn lockade till biobesök i svunna tider.untitled

Medelhavsmat är temat.

Och vad kan passa bättre än en fläkt från Medelhavet en ruggig, blåsig mörk, kall afton i staden där Skåne snart blir Blekinge?EditedImage201341913328_srcset-large

Ps. Satt där idag. Skönt väder. Halvvarm pasta. Endast två ”kändisar” behagade visa sig. En som spelat trumpet, nu sjungande i den framstående ”Motettkören”.En som spelar flöjt. La Cucina är en ”titta på folk-krog”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s