JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

PL-Premiär 2015

2 kommentarer

Hörde ett inslag i radions P1 på temat: Varför är så många svenskar intresserade av Premier League.untitled

Svaret är enkelt. Svaret har sina rötter från den generationen som föddes på mycket tidigt 1900-tal. De som växte upp med vetskapen att England var den moderna fotbollens moderland. Att i England spelades den bästa fotbollen. Att ingen annanstans än i United Kingdom var fotbollintresset genuinare. Intresset för den brittiska fotbollen blev som en släktsaga som spreds muntligen av fädrar (och någon moder) till söner och döttrar. Kom ett engelskt ligalag till Sverige var det som en fläkt från en stor och nästan fördold fotbollvärld. Fenomenen med sin knälånga shorts betittades med gapande munnar och vidöppna ögon.

Mitt eget engelska fotbollsintresse inleddes i mitten på fyrtiotalet. Faderns visdomsord, att den bästa fotbollen i världen spelas i England, och bäst där är Arsenal. Eftersom fadern, i barnets ögon var allvetare, och barn identifieras sig med framgång, så blev Arsenal ”min” klubb i England. Något som förstärktes när tidningen Sydsvenskan varje söndag presenterade den engelska första- ligan, oftast med just ”The Gunners” i topp. Lägg till detta en bild från Highbury. Från en värld jag knappast trodde fanns mer i fantasin. Stora läktare. Tätt med åskådare. En mäktig syn långt ifrån min egen fotbollsidyll på Malmö Idrottsplats. När allsvenskan gjorde uppehåll fylldes tipskupongerna med matcher från England. Först stod (om laget spelade hemma) Arsenal.

An action shot of Mike Summerbee.

An action shot of Mike Summerbee.

Senare kom ”Tipsextra” till oss. (29 november 1969. Wolverhampton-Sunderland 1-0) 645@70Något som förstärkte intresset för just engelsk fotboll. Det spelades fotboll på vintern inför våra TV-tittande ögon. Allt fler svenska fotbollvänner fick sina favoritlag. Tipskuponger, leriga planer och dimma blev kära vänner på lördagseftermiddagen. Ingen annan utländsk liga visades i TV på den tiden. Så klart blev svenska fotbollsvänner engelska fotbollsvänner när våra egna serier gick i vinteride. Ett försök att istället visa Bundesligamatcher blev inte lyckat. De engelska klubbarna namn var för alltid inristade i våra fotbollshjärtan. Och så kommer det att vara tills den sista stjärna slocknat i universum.

Nu, denna dag den åttonde i augusti, är det åter avspark. Första ligan har sen länge blivit Premier League. Planerna är som golfgreen säsongen ut. Pengarnas makt är större än någonsin. Biljettpriserna svinaktiga. En förolämpning mot den äkta supportern. Lönerna till spelarna, också de svinaktiga, och en förolämpning mot den hårt arbetande låginkomsttagaren. Lagen tillhör inte alltid de bästa i Europa. ( West-Ham åker ut mot ett rumänskt lag , FC Astra i EL-kvalet) Men ändå: Hjärtligt välkommen igen. Nu när sommaren nått sin fulla mognad. Då träder åter de mest klassiska av hela fotbollsvärldens klubbar ut på sina lika klassiska arenor. Smaka på namnen. Old Trafford. Anfield Road. Stamford Bridge. White Hart Lane. Craven Cottage och………..

Den första ligasegraren i världen blev Preston North End. Hur går det i år?preston-north-end-1888-89-400pxuntitled

Så här tror jag gällande topp fem.

1 Arsenal FC. 2. Chelsea FC. 3. Manchester U. 4. Liverpool FC. 5. Manchester C.

Låt ridån gå upp. Blås igång den långa resan.( Manchester U-Tottenham blir premiärlejonen.)  Vi följer med hela vägen till vi hälsar sköna maj välkommen och vår egen älskade Allsvenska är igång. Fram till slutomgången då Arsenal säkrar guldet i sista matchen på Emirates mot en annan verklig klassiker: Aston Villa.

Ps. Arsenal och Malmö FF har aldrig någonsin mötts. Något jag ser fram emot. Gärna i årets CLimagesUEPPFBUG

 

 

2 tankar om “PL-Premiär 2015

  1. Det är klart. Skulle vara en bra lottning. Hellre att MFF slår Arsenal än förlorar mot Manchester United …
    Första engelska ligamatchen jag såg på plats var f.ö. Wolverhampton (ständigt denne Kevin Hibbit) – Coventry. 0-1. Colin Stein.

  2. Min första liver som det heter på modern svenska var också med Wolverhampton. QPR-Wolves. (resultatet glömt.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s