JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Musik jag spelat( ”Arktis” .Torbjörn Ivan Lundqvist. Två ”marsch-saluter” . Jan Oskar Löfgren

Lämna en kommentar

Det är inte ofta jag fått uppleva att framföra ett uruppförande. (f f g , som det brukade stå i programbladen.) På senare år har det hänt. Den mångsidigt begåvade musikanten ,min gode vän och kollega, Jan Oskar Löfgren har i marsch- toner fint saluterat såväl Uppsala som Kristianstad. ( Vilken stad blir nästa. ”Lövas”?) Här syns han i hatt.

Sen får jag gå tillbaks till 1985 . Till de dagar då Kristianstads Stadsmusikkår upplevde sin höjdpunkt. ( Hittills kanske?). Då när kåren hade ett femtiotal medlemmar. Många var regionmusiker och musiklärare. Många var avancerade fritidsmusiker. Från musikskolan fylldes det ständigt på med unga begåvade musikanter. Stig Gustafsson dirigerade en orkester som spelade i ”solsken”.

Kårens kompetens uppmärksammades på riksplanet och tilldelades därför ett stipendium av Rikskonserter och RSAO, samt ett beställningsverk skrivit av tonsättaren Torbjörn Ivan Lundqvist. Ett modernistiskt verk för en välbesatt skicklig blåsorkester.

Det repeterades flitigare än vanligt innan konserten skulle föras till dopet. Det hördes muttrande röster bakom notställ som lät; ” Det här klarar vi aldrig. Ingen vill väl lyssna på den här musiken. Kan vi inte spela Taube istället? . Kåren delades i en för och en mot-Arktis-grupp. Möjligen berodde de divergerande åsikterna på graden av teknisk skicklighet hos musikerna? Eller så störde de intrikata rytmerna öron uppfostrade i  två, tre eller fyrtakt? Kanske upplevdes tematiken ”osångbar” i sin inte helt lättlyssnade karaktär? Men ingen gav upp och därför…..

En tidig höstdag 1985 fylldes heliga Trefaldighets-kyrkan i Kristianstad för att för första gången i musikhistorien lyssna till ”Arktis”. Kompositören närvarande. Musikerna med vidöppna öron och ögon. Bra ”ambis” och snabba fingrar.  En mycket nöjd kompositör gratulerade dirigent och orkester efter konserten……men nu…….

Väntade en än större utmaning. ”Arktis” skulle spelas på Musikhögskolan i Malmö inför konnässörer av blåsmusik. Det var ett symposium för blåsorkesterledare från hela landet. Vi visste att att det skulle lyssnas med ”pincett och förstoringsglas”. Att det skulle letas efter felspelningar, missar, utebliven nyansering, dålig tonbildning, usel intonation, rytmik på väg att mista kontrollen…..och…och…allt som kan drabba en orkester. Men?  Tror nog att publiken var nöjd. Applåderna var långa och hjärtliga. Kristianstads Stadsmusikkår beredd att fortsätta  sin resa mot….?

Ps. Läsare. Har någon av er spelat eller hört detta fina stycke för blåsorkester? Skulle vara trevligt att veta.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s