JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Milstolpar ur MFF:s historia. Del 2.( Utdrag från min text i boken ” Den tjugofjärde februari”

Lämna en kommentar

När MFF blev ”di blåe”. 

Vi håller på di himmelsBLÅ. Heja, heja, heja BLÅTT. BLÅ BLÅ är färgen vår. FF tar guldet även i år. Till attack kämpa på för vår färg den himmelsBLÅ. Vi följer vårt BLÅA lag från München till Solna stad. Framåt Malmö – Heja di BLÅE. HimmelsBLÅ-Kämpa på. Under våran ljusBLÅ fana står vi upp för himmelsBLÅTT.

Vi kan ramsorna. Vi kan sångerna. Orden Blått, Blå eller Blåa finns alltid med. Ibland är vi Blådårar, och  för oss finns Blått ett lag. Vi är stolta över vår klubbfärg, som är så intimt förknippad med Malmö FF. Den rätta nyansen  skall vara som himlens färg över Öresund en vacker dag i månaden maj. En färgton som inte finns någon annanstans på vår planet..

MFF:s första matcher 1910 spelades i BK Idrotts blåvitrandiga tröjor, och vi är väl innerligt tacksamma för att den perioden blev kort i vår klubbs historia. Den tröjan låter vi gärna en annan, något mindre framgångsrik svensk klubb, uppträda i. Redan den 5 juli under året beslöt styrelsen att byta till rödvitrandigt, vilken som bekant i långa perioder använts som utbytesdräkt. ( MEN! UPPMANING! FÖRHOPPNING! INNERLIG ÖNSKAN!  Låt det inte gå inflation i reservdräkter. MYCKET AV EN KLUBBS SJÄL ÄR KLUBBDRÄKTEN.  KLUBBFÄRGEN. Tänk kultur istället för inkomster av tröjförsäljning)

Så inträffade året 1920 Den första matchen på säsongens spelades mot klassiska B 93 från Köpenhamn. Förlust med 1-6. Än var danskarna fotbollsläromästare i Norden. Årets sista match vanns med 5-3 mot Landskrona BoIS.

Men det klart viktigaste i klubbens historia det året var att MFF blev himmelsblå. Att Malmö Fotbollförening hittade sin identitet. Även om några matcher fortfarande spelades i rödvitt  under året.

Visst finns det en del storlag som framträder i motsvarande färger. Men den ljusblå tröjan är ändå relativt sällsynt i fotbollsvärlden. Låt dem heta, SS Lazio, FC Napoli, Celta de Vigo, eller Manchester City. Det finns ändå bara en klubb i världen som med rätta kan kallas  ” DI BLÅE”.

Det skålar jag för.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s