JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Fotbolls-VM 2018. ( Del 1. Alla svenska fans)

6 kommentarer

Inte trodde jag, och aldrig tidigare har jag märkt, att så många svenskar älskar fotboll. Överallt i staden där jag bor har de vandrat. Klädda i gula tröjor. Gamla , unga, mittemellan. Långa, korta, mittemellan, Vackra , mindre sköna, mittemellan. Vänsterfolk, högerfolk, mittemllan. Samtliga med en gemensam egenskap. Vi älskar fotboll. Eller?

Kan det istället mer ses som en nationell samling? Eller en social företeelse att samlas, dricka något, likt en popkonsert? Där minglet är minst lika viktigt som ett koncentrerat lyssnande? En välbehövlig flykt från den grå vardagen under den så sköna sommaren detta år?

Är jag cynisk då jag misstänker, att för många gulklädda ( Absolut inte alla) är fotbollsintresset slut nu……tills nästa VM? Få av dem kommer att stå frysande under en vintrig träningsmatch . Än färre uppsöker någon idyllisk idrottsplats då en match i det lägre systemet bjuder på fotbollens innersta själ. Sitter nagelbitande då våra inhemska klubblag försöker nå en plats i Europaspelet.

Har sett inlägg från FB-vänner klädda i….ja så klart….gult , som aldrig visat något fotbollsintresse. Som är totalt okunniga gällande fotbollshistoria. Ja, som inte ens vet VEM BOSSE LARSSON ÄR!!!. ( Möjligen , ja så klart, vem Zlatan är) Har träffat personer vilka tidigare fällt nedsättande kommentarer gällande fotboll, nu klädda i…..ni får ingen repris.

Tro nu inte att jag missunnar dem glädjen att deltaga i festgemenskapen. Behåll de gula tröjorna. Om fyra år är det VM igen och kanske….kanske ..kanske är Sverige med. Om inte så om åtta år….eller  tolv…eller….vaknar fotbollsintresset igen. Det enda jag önskar  är…..Fortsätt att upptäcka fotbollen när vardagen infaller. Höststormarna yr. Serierna går in på upploppet. OCH! Hjärtligt tack för….. Inte en enda ynklig bengal har jag sett…. Den sortens fans blir de aldrig hoppas jag innerligt. 

Ps. Min hommage till alla som rest till Ryssland för egna dyra pengar. Kassan måste vara god. Resmålet spännande. Men mest av allt ett stort intresse. 

Skrivet av en alltid välklädd…

 

6 tankar om “Fotbolls-VM 2018. ( Del 1. Alla svenska fans)

  1. Så är det nog med fansen. Och MFF vann stort i Uppsala med ett fåtal trogna supportrar. De flest annars så trogna stannade nog hemma för att kunna se alla matcherna på TV. Även de som inte vet vem kung Bosse är.

  2. Det känns mycket positivt inför hösten. Tror att MFF kommer att avancera till medaljplats innan det blåses eld upphör. Men till CL? Nja…

  3. Bloggaren och andra läsare av mina inlägg här vet att jag är en fotbollsintresserad man. I lördags såg jag på Kristianstads Fotbollsarena KDFF besegra Hammarby med 1-0. På resultattavlan, en LED skärm påpekar speakern ofta, kunde jag med viss glädje följa MFF:s framfart i Uppsala. Dom är kanske på gång. Men, detta är faktiskt sant, bort sett från några sk highlights i efterhand, har jag inte sett en enda VM match. Inget nytt fenomen. Jag har upplevt detta under mästerskap och olympiader flera år tillbaka. Skall jag oroas över detta eller finns det nån förklaring? I övrigt anser jag mig vara fullt frisk både fysiskt och mentalt.

  4. Ingen medicin behövs som botar oro. Man dämpar ljuset en aning under livsresans gång. Vissa intressen lämnar större plats för andra.

  5. Först, jag önskade naturligtvis Janne och laget all framgång.
    Visst vi förändras, vårt förhållningssätt till diverse saker förändras. Varför jag har svårt att engagera mig i ett VM i fotboll vet jag egentligen inte. Varför jag följer KDFF och damfotbollen vet jag egentligen inte heller. Men jag vet hur det började på Vilan 2008. Då var det mer inramningen än fotbollen. Här kände jag mig hemma. Det var som när farsan och jag så länge han orkade gick i såg fotboll i Bromölla. Den känslan finns kvar och intresset för KDFF och damfotbollen har växt. Jag känner mig helt enkelt inte hemma i stora delar av elitidrottsvärlden idag. Det oroar mig inte. Dämpar dom ljuset en aning hittar jag kanske tillbaka.

  6. Även jag känner större harmoni i de mindre sammanhangen även om MFF-hjärtat fortfarande klappar med friska slag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s