JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Händelser jag minns ( När Dynamo Moskva skakade min redan självklara sjuåriga världsbild)

Lämna en kommentar

1947 var året då jag begick min premiär på Malmö Idrottsplats. Såg MFF för första gången. Och sen andra och tredje….och….Än i tryggt sällskap av den allvetande fadern. Han som talade om för mig vilket lag jag skulle heja på. Bli glad för när de gjorde mål. Och mål gjorde det vackert ljusblåklädda laget ofta. Jag började förstå att Malmö FF var mycket bra , ja bäst i Sverige och….kanske …också i en värld jag knappt visste fanns. Jag insåg att ingen kunde fått en bättre fotbollsbarndom än den som blev min. Hit skulle inget lag komma och slå mitt Malmö FF.

Det fanns en tidning som hette SE på den tiden. En höstdag låg ett exemplar i mitt hem. Det var då jag fick min första chock. Såg med stirrande ögon flera bildsidor där ett fotbollslag med vita tröjor med en vulgärt stor stjärna på bröstet kaxigt presenterades som Sveriges bästa fotbollslag. Bättre än Malmö FF !!!…..Ångrade nästan att jag lärt mig läsa. Fattade ingenting. Frågade den allvetande. ” Är det sant”? Såg en spelare vilken skulle vara bäst av dem alla. Gunnar Nordahl kunde jag stava till.  Nu skulle detta lag möta en klubb från en fördold värld. Från en nation som styrdes av någon jag hört de vuxna prata oroligt om. Tror han hett Stalin. Laget som skulle möta den där klubben, jag ville förtränga att den fanns, hette Dynamo Moskva, kunde jag läsa. Skulle spela mot ett lag som var bättre än MFF. De måste få storstryk. Det var jag säker på. 

Den 26 oktober år 1947 inför ett fullsatt Råsunda Stadion krossade Dynamo Moskva det svenska fotbollsflagsskeppet IFK Norrköping med 5-1. Jag var chockad igen. Min världsbild var rubbad. Räknade med ett barns logiska naivitet ut att då måste dom slå MFF med 6-1 eller 5-0. Fick sen läsa att i Sovjet fanns ett då bättre lag än Dynamo! CSKA var deras namn. Chocktillståndet accelererade. Sömnen blev orolig. Hur mycket skulle då CSKA slå MFF med…? Jag hade på ett smärtsamt vis fått klart för mig att fotbollsvärlden var så mycket större än jag nånsin trott.

Satt någon vecka efteråt på kortfilmsbiografen Spegeln och såg journalfilm från matchen. Hur detta Dynamo såg ut att vara komna från en annan värld i sina långa shorts och sin robusta framtoning. Hur Norrköpingsspelarna var som juniorer när de fysiskt överlägsna Sovjeterna stormade fram. Såg målvakten med smeknamnet Tigern fullkomligt orädd kastade sig framför svenska kängor som förgäves sökte nå bollen.

Epilog.

Den matchen för nu snart 71 år sen har gjort att jag håller lite på Dynamo Moskva. Blir lite glad när de vinner. Följer dem i mediavärlden. Att jag långt senare fick reda på att det var KGB:s lag har inte förhindrat min  sympati för den klubb som satt så stort avtryck i mitt liv. Heller inte att det lär vara Putins klubb.

Ps. Jag har en dröm att Malmö FF någon gång i tävlingssammanhang skall få möta Dynamo Moskva (Och Arsenal FC) 

Ps igen. Det finns en film på You Tube som skildrar lite från matchen. Bo Hansson hade också med inslag från matchen i sin utmärkta TV-Serie Fotbollens Historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s