JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Det svenska klarinettundret.

Lämna en kommentar

Det svenska musikundret nämns  ofta. Vilket då menas populärmusik, eller det hemska ordet ”musikindustrin”. Nu vill jag berätta om ett annat  musikunder. Landets fantastiska klarinettister. Det svenska klarinettundret. 

Martin Fröst.

” Until you´ve have heard Martin Fröst, you really haven´t heard the clarinet” . The Times. 

Det kan väl vara en överdrift. Men Fröst har vunnit något så sällan utdelat som guldmedalj i den mest prestigefulla klarinettävlingen. Den i Geneve. Han tolkning av Mozarts klarinettkonsert har bedömts som den finaste av alla. ( Detta av en fransk tidning för klassisk musik) Har fått Sonningpriset, tillsammans med Miles Davis som de enda blåsarna. Andra Sonningpristagare är namn som Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, Birgit Nilsson, Daniel Barenboim.  Vilken ära !! Martin Fröst har varit solist med de flesta ledande symfoniorkestrarna i världen, för att nämna några av hans meriter. Tror nästan han också blivit något bekant för allmänheten? Men borde så klart vara välkänd och beundrad av alla som älskar musik.

Ps. Sen att jag känner hans lärare på Musikhögskolan och fått lite info om hans tid där känns lite speciellt. Tack Sölve Kingstedt.

Emil Jonason.

Är trollkarlens lärling. Fröst var en av Emils lärare. Men han hämtade inspiration från många av jazzens giganter som Louis Armstrong, och Benny Goodman. Spike Jones var en annan av Jonasons gudar. Han har varit solist med flertalet betydande orkestrar och fått musik tillägnad sig bland annat av trombonisten Christian Lindbergh.

Magnus Holmander.

Är trollkarlens lärlings lärling. Utbildad av bland annat Emil Jonason . Prisbelönt i unga år. Redan ute på de stora scenerna i Europa.

Magnus berättade under en konsert i Kristianstad inför han skulle spela Rolf Martinssons Concert Fantastique följande. Han spelade den i omedelbar närhet av konungen. Sneglade mot majestätet för att se någon reaktion . Hade aldrig tidigare sett någon mera uttråkad. Hmmmm.

Blagoj Lamnjov.

Är stolt över att fått spela tillsammans med denne musikant, om än i en blygsam roll. Blagoj, med rötter från Makedonien, är en artist som behärskar såväl  den klassiska repertoaren som sitt moderlands folkmusik intill fulländning. Lyssna på hans nyutkomna CD-skiva , njut och beundra. Är dessutom en härlig påg nu sen länge boende i Sverige och därför svensk klarinettist……också.

Samtliga dessa klarinettister är dessutom stora scenpersonligheter. Utan att det blir tramsigt. Utan att de förlorar respekt för musiken har de infört något nytt i den klassiska konservativa musikvärlden. Showmoment med snille och smak, som det heter i en annan konstvärld. Deras kommando över instrumentet är häpnadsväckande, liksom deras musikaliska uttryck.  Samtliga av dem har framträtt i lilla Kristianstad. Holmander, två gånger i denna månad (oktober 2019). Blagoj, med Kristianstads Stadsmusikkår. Fröst, med Huaröds kammarorkester och Jonason med Musica Vitae. Underbara upplevelser.  Jag vill nog påstå att det är unikt för ett land att presentera så många fantastiska klarinettister och detta i en tid då det allmänna intresset för orkesterinstrument är i fritt fall. 

Lägg till detta alla de oerhört kompetenta klarinettisterna i våra professionella orkestrar så kan vi med fog tala om DET SVENSKA KLARINETTUNDRET. 

Bernhard Crusell kan vara stolt över sina efterföljare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s