JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Händelser jag minns ( En vanlig sommarsöndag i Skanör någon gång i slutet på fyrtiotalet)

4 kommentarer

Vi stod där intill det vitkalkade stationshuset i Skanör. Som så många andra söndagar under sommarens fulla mognad. Jag och min morfar efter en promenad på 10 minuter från huset på Västergatan. Båda hade vi käpp. (min snickrad till lämplig storlek av? Just det ,morfar) Båda käppstödda av helt olika anledningar. Morfar, på grund av ålderskrämpor. Jag, för att härma min idol i allt. Och som precis alla söndagar sken solen. Åtminstone i minnets idylliska backspegel.

Vi väntade på att tåget från Malmö skulle ankomma. Det som draget av ett ånglok hade färdats tryggt och säkert från Södervärn. Gjort täta uppehåll i Kulladal, Vintrie. Tygelsjö, Hököpinge, Vellinge, Kungstorp, Höllviksnäs, Ljunghusen innan Skanör. Kiosken med sitt frestande utbud och där jag något senare i livet skulle köpa lösa Robin Hood-cigaretter, för att hostande och illamående tvinga in mig i vuxenvärlden, hade öppnat. Stinsen stod beredd med skärmmössa och flagga. Gjorde honnör till min morfar. Ingen var värdigare en honnör än farbror Lindahl. Vi väntade på att mina föräldrar skull komma…..väntade…längtade efter några veckor utan träff……..så syntes det i fjärran. Rykande, frustande, doftande och gnisslande. Men i utsatt tid. Åter en dag vid badet för föräldrar efter veckans möda i storstaden. Åter en dag då morfar äntligen skulle få dela starkt kaffe med någon.

Så förflöt många sommarsöndagar i idyllen under min barndom. Att som asfaltsbarn få nåden att leva sommaren hos snälla morföräldrar i ett paradis.

I köket i det lilla huset hade mormor förberett söndagsmiddagen, ofta bestående av höns eller kyckling från egna hönshuset. Sen var det dags för de alltid vattenälskande att ta sig till stranden. Passerande Möllevallen där jag såg Skanör/Falsterbo IF spela fotboll. Klockan hade hunnit bli 13.00. Några timmar i solen och Öresunds saltvatten väntade. Jag följde med…om än inte med samma entusiasm, bortskämd som jag var. Att kunna bada när jag önskade varje dag i tre månader.

Från stranden kunde vi se till huset på Västergatan. Där fanns i trädgården en flaggstång med den vackra svenska flaggan i topp sträckt mot den azurblå molnfria himlen……..då hände det om klockan passerat 15.00……..flaggan gick hälsande på sjömansvis upp och ner. Upp och ner. Det var signalen. Otålighetens meddelande. Törstigheten påminnelse om…….Kom nu . Kaffet med tillbehör väntar……och så fick det bli……….

En eller flera koppar skänkte välbefinnande. Snart väntade tåget mot Malmö. Snart skulle mor åter öppna sin lilla livsmedelsaffär. Snart skulle far slita med stegar och penslar, Snart väntade livets måndagsmorgon……….Men en ny snart kommande söndag skänkte tröst.

Så förflöt många söndagar. Detta endast en dag för sjuttio år sedan i klart, kärt bevarat minne. Nu är de nämnda sen länge borta……Ja, inte jag..så klart. Och inte mina morföräldrar och föräldrar heller på något vis i mitt inre.

Ps. Av starka drycker var morfars favorit kaffegök. Han blev en gång bjuden på en ”finare” middag med konjak till kaffet. Sitta där och nicka och nicka och nicka för en liten smutt……det var Georg Lindahls betyg.

Här besöker jag huset i Skanör många år senare. Och nu tillbyggt , renoverat och ommålat……men ändå….samma hus.

4 tankar om “Händelser jag minns ( En vanlig sommarsöndag i Skanör någon gång i slutet på fyrtiotalet)

  1. Alla härliga somrar ‘på landet’ Och sommaruppsättningen av kamrater. Hej och Magnarp och Skäldervikens vatten. Från 4-åring till tonåren. Härliga minnen!

  2. Stinsen Mårtensson hade en son som jag lekte med ibland. Tillsammans med Tommy Göransson. Tore Göranssons son. Tommys Mor hette Alma! Tor öppnade ju sedermera det stora ICA. Jag har alltid kallat det Göranssons!

    En annan stins hade en hund som jämt sprang omkring på fri fot genom Skanör. Ljusgul.

    • Göranssons och Bror Bengtsson affärer minns jag väl. Bengtson en riktigt gammeldags affärsman. Såväl till klädsel som servilt sätt. Finns visst ett museum eller liknade i Falsterbo presenterande hans affär har jag hört av min kusin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s