JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Händelser jag minns. ( En fest på Näsby…där tjejerna gick från mig)

Lämna en kommentar

Efter en kord tid som inneboende på Almvägen fick jag överta en kollegas lägenhet. Året var 1961. Var nyinflyttad till Kristianstad , 21 år. Ungkarl (eller singel heter det visst numera). Musikfurir och löpande i KFUM:s färger. Livet såg ljust ut, även om jag ibland saknade Stockholm.

Lägenheten på Näsbychaussén var perfekt för mig. Tre minuters promenad i medvind, tre och en halv i motvind, till arbetsplatsen. Ensamt belägen på översta våningen. En smal hall. Badrum. Pentry med kylskåp och spis . Skafferi, som innehöll morötter och vetegroddar ,någon gång ett bröd om jag kände behov av att vara kock. Ett stort rum med snedtak och en underhållsbefriad växt, konstgjorda syrener. En ofta obäddad säng belägen i en sovalkov. Fönster mot husgaveln med utsikt till livsmedels- affären Sven-Pers. Lägg till detta att modern gärna tog tåget från Malmö, med bästa vännen Klara Rosman, för att städa. Ett ungkarlsliv att avundas.

Det var här det hände. Visst minns jag många fester under denna sorglösa tid. Men denna, som jag ofta blir påmind om, var i en egen klass. Blev lite orolig när jag 20 år, senare som nybliven heltidsanställd klarinettlärare, mötte en mamma med liten nybörjarelev i handen. Hon tittade forskande på mig och sa, ”Jag har varit uppe hos dig”. Spårade jag ett sökande efter en annan lärare i blicken? Det var väl inte hon som var en av dem som flydde? För visst , det skall erkännas, förekom det dambesök ibland. Alltid i anständighetens namn……….vill jag minnas….tror jag….kanske . De kom för att höra talas om militärmusikhistoria. Om Ille Gustafsson, Hugo Svensson , Hasse Marin och andra sen länge pensionerade militärmusikanter.

,Kanske ibland leka utmanande lekar som. Vem kommer snabbast på vad subdominantens dominantparalell i Ass-moll heter. Eller i andakt med tända stearinljus lyssna på samtliga av Anton Weberns stråkkvartetter, alternativt att jag skulle framföra regementets marsch på bastrumma….För så var det nog……Jag skyller på sviktande minne om inte.

Men just den här, av många, blev lite ovanlig. Inte mindre än tre kultursökande vackra damer hade hittat till Näsbychaussén 23 A. Min ständige festkamrat och gode vän, Jan-Åke ( Undre bilden längst till vänster) var också där. Så klart. Plus två andra gentlemän. (Vilka synes här i uniform. Jag och Sture i den åldern då det hände). Dryckerna var rikligare än det kulinariska utbudet. Stämningen var som alltid……mysig….och….ungdomligt vital…och….

Jag var då ganska fysiskt vältränad. Jag var då i stort behov att, som jag trodde, imponera på flickor i lämplig ålder,….Nu var det dags….Upp till bevis….trots intagande livgivande drycker. Vi satt vid ett bord som dignade av flaskor och glas. Nu skulle det visas vem som var flockens alfahane. bli beundrad…och kanske, kanske mer än så. Resten av uppvisningens final vet bara några få om….men berättar det nu då allt är preskriberat……..väl…..

Upp på en stol med armstöd….började med hjälp av dessa inta en långsamt begynnande stå -på händer- position…….kom upp…men då!!!! ….Förlorade greppet. Tog mark på bordet. Glas och flaskor i kras…..Plötsligt kom töserna på att de måste upp tidigt på morgonen och lämnade min våning värdigt stilla lugnt. Ingen tycktes imponerad av att jag trots allt kom upp i handstående innan jag hade otur. Kände mig degraderad….till ? Musikelev? Fåne ?

Har tillägnat kvällen dessa rader. ” Se där gick glasen knall och fall-men inget var kristall”. När Calle bjuder på kalas- går många glas i kras”

Sensmoral . Gå inte på myten att kvinnor är mera ompysslande och förstående. De flydde med förvånade ögon, ( inte för att dryckerna tagit slut väl? Men mina känslosamma manliga vänner hjälpte till att städa upp samt att ta hand om mina blessyrer. Dock tänker jag ibland….den där damen med rullator som står vid kassan på COOP och noga, noga kollar sitt kvitto……var hon med? Tittar hon inte lite skräckblandat konstigt på mig? Eller någon som otroligt nog läser det här och minns…Bli inte rädd . Jag är MYCKET klokare nu……försöker sällan stå på händer av någon anledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s