JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Mitt högst personliga omdöme om lagen i allsvenskan 2020.

2 kommentarer

  1. Malmö FF ………60 poäng. Under MFF:s första storhetstid , sent 40 , tidigt 50-tal, ägde klubben ett reservlag vilket sannolikt hade platsat i allsvenskan. Ja, till och med på övre halvan. Något liknande upplevde jag detta året. MFF var mer överlägsna än avståndet till tvåan , som egentligen borde heta trean eller fyran, var. Hade kunnat bjuda på två uppsättningar i himmelsblått som fått spela i storserien. Mycket av dominansen berodde på att de tänkta topp-konkurrenterna svek kapitalt. Allsvenskan efter MFF är svag . MFF:s närmaste konkurrensframtid stavas Europa.
  2. IF Elfsborg …….51 poäng. Kampen om stora silvret var hård in till målsnöret. Tror nog att det var förtjänt att I F E tog den. Men vad har de i Europa att göra? Förstärkningar….Förstärkningar……Måste till om….
  3. BK Häcken ……49 poäng. Upp och nerlaget bjöd på en bedrövlig avskedskonsert mot Kalmar FF. Har som så ofta blandat och gett. Högt uppe på berget. Långt ner i dalen. Är väl nöjda med att bli bäst i staden och en Europaplats. Men vad har de i Europa att göra? Stabilitet. Stabilitet…Är målet.. om…
  4. Djurgårdens IF…48 poäng. Bästa huvudstadslag. Säger inte så mycket denna säsong. Bara lite lokal skadeglädje. Regerande mästarna är nog lite missnöjda ändå.
  5. Mjällby AIF …. 47 poäng. Överträffade alla förväntningar, möjligen med undantag för de mest fanatiska stryparna av sill. Får nog svårt att nå liknande framgång nästa år.
  6. IFK Norrköping . …. 46 poäng. Upp som en sol. Ner som en, ja ni kan ordspråket. Peking började som om de trodde att året var 1946. Som om Gunnar Nordahl hade återuppstått. Många , även jag, trodde länge att loppet till Lennart Johansson var avgjort i ett tidigt skede…….Men.! Vad hände? Nutiden gjorde entré. Slutade sexa. Åby Ericsson, Nalle Halldén, som såg ljuset igen, och många andra storhetstidsgiganter roterar där de befinner sig.
  7. Örebro Sk……. 42 poäng. ÖSK var med i år igen….kommer att vara med många år igen……..och igen…och igen…..och….
  8. Hammarby IF ….. 41 poäng Det är sorg på härliga söderkrogar som Kvarnen och Gröna Jägaren. Sångerna går i moll med små terser i ackorden . Det dröjer innan Bajen blir Skandinaviens bästa lag, Zlatan. Det dröjer länge….länge…..länge…….aldrig ?
  9. A I K……. .39 poäng. Det lag som svek mest i kampen om sin före detta store ordförandes buckla. Gnetspel, långt ifrån smokingens skönhets-filosofi. Märkligt, kan jag tycka, att ett lag med så många goda namn uppträder så ängsligt.
  10. I K Sirius……. 38 poäng. Skolbetygsskala från det förflutna till akademikerstadslaget. BA + .. VG…. 3 + ...
  11. Varbergs Bois….37 poäng…… Ännu ett lag som kan fira jul med gott samvete och förtjänar många julklappar. ….Men! Efter Nyår ? När vårsolen åter värmer frusna hallänningar och andra i riket boende? Vi får se hur det går då.
  12. IFK Göteborg ……..34 poäng. Tävlar med AIK om titeln. ” Största flopp”. Bägge storheterna tog sig samman när bilan var sugen på att falla. Vilket hade glatt många, dock inte mig, som vill se en allsvenska med klassiska klubbar.
  13. Östersunds FK …..33 poäng. Skulle åka ut var de flesta experter övertygade om. Efter att kontraktet säkrats spelade laget som ett nerflyttningslag också….Klubben som charmade oss i Europa för några år sedan har nu drabbats av turbulenta orostider. Kan de reda upp det ?
  14. Kalmar FF…….28 poäng…. Seghet, har smålänningar fått lära av mager och stenig mark. Lyckades med hjälp av dessa förträffliga egenskaper komma till en ”Andra chansen”, som det heter i den tävling vissa kallar för musik. Möter ett annat seghets-härdat lag i kvalet. Jönköpings Södra IF . Önskas grönt eller rött till nästa års serie?
  15. Helsingborgs IF……..26 poäng. Har läst att många MFF-supportrar är glada att HIF åkte ut. Att få slippa publikfester med prestige-tradition. Slippa derbyn. ( Derbyn är ju inget som intresserar i den stora fotbollsvärlden…väl….eller?) Slippa långa bortaresor. Är de skadeglada ärliga? Kanske en del. Andra mer för att visa omgivningen hur mycket de hatar HIF minsann. Så står då Skåne med ett enda lag i elitserien. Visserligen det klart bästa…men ändå……Tråkigt, kan jag tycka. Så kom igen HIF.
  16. Falkenbergs FF……….24 poäng. Det var det FFF. Blir det fler år i allsvenskan ? Men FFF är ändå för alla tider inskrivna i den allsvenska maratontabellen. Bara det är värt en honnör.

Nu hälsar vi två trogna klubbar välkomna igen. För anrika Degerfors IF tog det 23 år innan de bjöds till festbordet. En beundransvärd gäst, En hemvändare, vilken jag hoppas stannar länge. Även Halmstads BK förtjänar en stol vid grytan igen.

Sammanfattning.

Så gick ridån ner för den märkligaste allsvenska som spelats. Som kommer att omnämnas långt efter att många av oss lämnat vår livsserie. Tomma läktare. Tätt mellan matcherna.

Nu ser vi fram emot en premiär där sången ljuder. Där läktarna fylls. När träden grönskar. Rosorna knoppas. Forsythian blommar…..Där coronan är förpassad till gravens aldrig upplysta, hermetiskt tillslutna håla.

(MFF vänder ryggen åt de andra lagen. Även nästa år och nästa och nästa…)

2 tankar om “Mitt högst personliga omdöme om lagen i allsvenskan 2020.

  1. Klokt så om MFF. Men bävar för tider när ‘fönstret’ är öppet. Utan AC blir det svårare

    • Ja Gunnar. AC är nästan vår tids Bosse Larsson. Mycket svår att ersätta. men tyvärr inte lika trogen staden Malmö….

Lämna en kommentar