JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Ridån upp för CL och El-kval 2014

2 kommentarer

FC Santa Colona-FC Banants Jerevan untitleduntitled

LA Fiorita-Levadia Tallin

Jeunesse Esch-FC Dundalk

Sliema Wanderers-Ferencvaros

Shkendisch 79-Zimbru Chisinau

I afton börjar det. De första lagen går in i CL och EL-kval. Med undantag av Ferencvaros knappast några lag med stora meriter på den internationella arenan. Men ändå klubbar som älskas passionerat av sina supportrar. Knappast heller några lag som är med när gruppspelen börjar, och har långt mindre chans att få lyfta någon pokal. Men de är med. De får chansen. Än håller inte de mäktiga klubbarna någon dörr stängd för de fattiga kusinerna. Måtte UEFA stå emot i all framtid. Den dag inte möjligheten finns för samtliga länders bästa lag att få vara med i den europeiska trandeansen har sporten förlorat sin själ. Det är i teorin möjligt för det sista laget i  div 7 i Sverige att om en tioårsperiod bli mästare i Champions League. Att det sen är en praktiskt utopi spelar ingen roll. Inga stängda dörrar får finnas. Inget får döda möjligheter. ”Under” måste vara allas trösterika följeslagare.

Jag älskar de inledande omgångarna i Europa-kvalen. De som presenterar klubbar som sällan får glänsa i det mediala rampljuset. De som sätter fart på fantasin. Hur ser deras arena ut? Vad har klubben för historia? Har de fostrat någon storspelare? Har MFF spelat mot någon av dem någon gång? Vilken är deras supporterkultur. Klubbar som än idag är något fördolda för mig.

Det är nu jag sätter mig i ett varmt litet rum framför en TV för att genom Text-Tv:n följa vad som händer där ute i Europas alla hörn. De första matcherna långt borta i öster kan börja klockan 15.00. De sista på Färöarna slutar när midnatt närmar sig.  Det spelar ingen roll hur skön sommarkvällen är. Oavsett hur mycket den ljumma skymningskvällen på en blomsterprydd altan, med sommarens dofter, förföriskt lockar mig. Att missa något mål i Europa för sådana världsliga nöjen värjer jag mig ståndaktigt mot när jag är ute i fotbollsvärldens mångfasetterade värld. Och fantasin om den för mig fördolda världen, är nästan lika spännande som när jag var tio år och med gapande mun och stirrande ögon såg utländska lag på Malmö Idrottsplats.

Snart går också de svenska lagen in för att försöka. Försök som sällan överlever nyåret. Hur går det 2014-15?

Och blir det en CL-final mellan FC Santa Colona mot Real Madrid?untitled Nej så klart inte. Men de startar i samma turnering. Det är för mig fascinerande.

Låt ridån gå upp för en ny Europeisk klubbfotbollsfest. En ridå som än så länge döljer, men snart uppvisar den vackraste av fotbollsklubbar: Malmö FF.imagesZEZ29MQN

2 tankar om “Ridån upp för CL och El-kval 2014

  1. Men du vet väl, Carlo, att kapitalet tiger stilla och
    fortsätter ta hem de arbetandes vinster?
    Ty de äga ju produktionsmedlen, enl Das Kapital.

  2. Fan också!
    Nu hamnade jag än en gång i fel betraktelse.
    Ska naturligtvis vara under ”Politiskt hyckleri”.

Lämna en kommentar