JanCarlo

… förmågan att ändra åsikt skiljer oss visa från de envisa …

Dagboken 26 juli ( På jakt efter min farfar.)

21 kommentarer

Jag vaknade den här morgonen och upptäckte-inte att jag förvandlats till en kackerlacka- men väl efter en stor längtan att äta köttfärs, och då naturligtvis i Trelleborg. Och i Trelleborg självklart på krogen Tre Lyktor.

Under förmiddagens mitt ockuperade jag  baksätet på den bil som Cecilia mästerligt framförde med viss vägvisarhjälp av sin syster. Själv satt jag vänligt, stilla lugnt och såg fram emot den dag som förhoppningsvis skulle bli som jag förväntat och inte som mäster Storm P: s figurer säger; A. ”Nå, blev det som du väntade dig”? B. ”Nej, men det hade jag heller inte väntat mig”. ( Genialt) Vi var på väg från Kristianstad. Genom det skånska landskapet i sommarens mitt. I landet rådde politiskt kaos. År 2017.

Framme i palmernas stad mötte oss ett stilla sommarregn. Till köttfärstemplet blev vi vägvisade av infödingar med genuin dialekt och med Vångavallen i blicken. På torget slingrade sig Axel Ebbes mästerverk Sjöormen.

Nu skall jag i sanningens namn avslöja att resans huvudmål var : Jakten på vad en släkting satt för avtryck i den stad där han levde nästan hela sitt liv. Min farfar Johan Nilsson . Dekorationsmålare av klass. Fader till 14 barn av vilka min far var nummer fyra i turordning.

Johan, som var flitigt anlitad att måla kulisser till teaterföreställningar. Pryda  storbönders skåp och kistor med sin hantverksskicklighet. Och har målat Trelleborgs gamla vattentorn med sina fantasifulla, lustfyllda bilder.

I tornets cafeteria finns hans självporträtt. Hatten på. Glaset i handen, så klart. Längs murar i branta trappor ser vi figurer från den värld som fanns i hans fantasi. Känner mig lite stolt över att min farfar blev en respekterad konstnär på sin tid och satt avtryck i sin stad.

Vi skulle också besökt en ”saxofonvän” Bo Sandell, vilken bor i ett hus där bilder skapade av Johan finns på väggarna.( En av dessa på stora svartvita bilden) Men tiden var vår fiende. Vi måste vidare till nästa ort där hans konst sen länge finns bevarad.

Färden dit genom det bördiga Skåne. Alléer med pilar. Oändliga välskötta åkrar. Stora bondgårdar där de bor ”bönner som talar gott om den skånska joren” och byar som knappt finns. Målet var;

Anderslövs Gästis. Där möts gästen i entréhallen av väggmålningar med motiv från den skånska landsbygden målade av Johan Nilsson i svart-grå-vita nyanser. Påminnande om de hos  Bo Sandell.

Jag träffade sällan min farfar. Hans minst sagt många barnbarn gjorde att inget av dessa blev unikt. Minns att han satt som en grand senor, en patriark i en fåtölj. Glaset i handen.  Ibland tog han fram en fiol. Spelade som den autodidakt han var med medioker teknik men med god känsla någon av tidens melodier.

Hans fäbless för vissa drycker fick till följd att han under slutet av arbetet i vattentornet ramlade ner från en stege. Skadade sig så illa att en av hans söner fick avluta det. (Skall vi kalla vattentornets konst för Johans Ofullbordade?) Den sonen var med stor sannolikhet min far. Som var  penseltekniskt lika skicklig men ägde inte sin fars improvisations-fantasi.(Se min fars reproduktion av Näcken)

Sen fortsatte dagen som ju alla dagar gör. Men med en känsla att fått känna min farfar lite mer. Lite närmre. Lite mer i ett vuxet perspektiv.

Och köttfärsen var mycket god.

Ps. Sista bilden. Min farfar tre från höger framför sitt lilla hus på Norra Vallgatan i Trelleborg.

 

21 tankar om “Dagboken 26 juli ( På jakt efter min farfar.)

  1. En farfar att akta och vara stolt över.

  2. Din farfar, Johan, är min morfars far. Morfar hette Folke. Är väldigt stolt över mina anor😊

    • Hej Tina! Så kul att höra ifrån en släkting. Folke var ju som du förstår min far Carls broder.

      • Vad roligt att höra! Fick veta av min moster att morfar hade 13 syskon, så ni är ju en hel del kusiner. Själv ska jag åka ner till Trelleborg om två veckor, för att dokumentera lite av Johans målningar. Har blivit hembjuden till några privatpersoner som har tavlor av honom. Spännande och mycket generöst!

  3. Ja, så är det Tyvärr har jag ingen kontakt med mina kusiner på fars sida. Äldst av syskonen till din morfar var Gunborg. Yngst var Yngve. Folke har jag träffat . Min far tyckte mycket om honom. Skrev för längesen till kulturnämnden i Trelleborg om att de borde göra lite reklam för Johans målningar men fick aldrig något svar. Ha det fint i Trelleborg.

  4. Hej Carlo!

    Snubblade över din blogg när jag googlade på min farfars far Johan Nilsson. Tinas morfar Folke var min farfar så vi är således kusiner och vi sågs i mycket unga år.
    Får man fråga vem de andra personerna på bilden med Johan är? Gissar att det kan vara Folke till höger och farmor Birgit bredvid, de övriga har jag inte ens någon gissning på.

    Där är en väldigt fin trappmålning på Hansagatan 3 (eller 5) i Trelleborg som du kanske missat under ditt besök? Den kom fram under en trapprenovering för ett antal år sedan och turligt så var där en vettig person som beslutade att den skulle få vara kvar.

    Har du någon vetskap om vem som var Johans far?

    Vänligen
    Dan Nilsson

    • Hej Dan ! Så trevligt att fler släktingar hör av sig.
      Skall återkomma med utförligare svar.
      Hälsar vänligen /Carlo

      • Ja så klart skall det vara 14 syskon i barnaskaran. inte 12 som jag skrev. . Och vid sidan om min farfar Johan står lilla späda farmor Anna.

    • Bilden. Näst längst till vänster hette Signe, En av de tolv syskonen. Näst längst till höger min mor Astrid gift med Carl min far. vet att jag fått ett släktforskningsutdrag av sonen till äldsta syskonet Gunborg. Skall leta i helgen och se om Johans far finns med. Vi hörs.

    • Hej igen ! Har hittat släktforskningen och där står om både Johan och hans hustru Anna. ”Fader okänd” Så tyvärr.

      • Hej igen Carlo och tack för dina svar!

        Frågade mest om Johans far för lista ut.om du visste mer än mig,.men du visste uppenbarligen mindre.
        Får återkomma då jag är ute och snurrar med en ex kollega.
        Det är en spännande historia men med många lösa ändar. De var mycket hemlighetsmakerier kring faderns namn och det var av en anledning och där betalades förhållandevis stora pengar för att denna tystnad. Det var dessa pengar som betalade Johans utbildning (i Frankfurt tror jag det var) som målare/konstnär. Modern höll tyst till graven men Johan glappade en del när han var tillräckligt onyckter.

        Har du information om Johan, hans mor eller fru, födelse- eller dödsdatum, mellannamn etc så tar jag gärna emot det för jag har inget!
        Skall man komma så långt det går så behövs det information att gå vidare på.

        Vänligen
        Dan Nilsson

  5. Spännande . Tänk om min far varit i livet. Varför frågade jag inte mer? Hur mycket kunde han svarat. Vi håller kontakten Hälsar din avlägsne men dock släkting /Carlo

  6. Hej igen! Varit lite upptagen senaste veckan.

    Har du Johans födelseuppgifter och kanske hans mors också?

    Har hittat en en som släktforskar och har samma anor fram till Biskopen i Lund. Kanske har hon uppgifter om vem den mystiske sonen kan vara.
    Tagit del av ett dokument som visar på att han (biskopen) hade en oäkta son. Tror dock inte det är han då han var mormon och hade förmodligen inte dessa pengar. Han utvandrade också till USA med sina föräldrar, så det kan ha varit som barn.
    Tror faktiskt inte din far visste något. Min far och fastrar visste inget utan det har kommit fram uppgifter i efterhand genom en fasters släktforskning, som hon då kunnat spinna vidare på.

    • Hej Johan Nilsson Född 30/5 1880 i Trelleborg. Modern ? Christina Ekström född Mårtensdotter Född 17( 1845 i Hammarlöv (kan det vara Johans mor?) Johans fru: Anna Nilsson född Andersson . Född 26/9 1885 i Håslöv. Detta är släktforskningsuppgifter jag fått av min kusin N ils-Gunnar .Son till Gunborg som var äldst i syskonskaran. Med vänlig hälsning /Carlo

    • Har nu hittat en utförligare, klargörande text. Skickar den hit i dagarna . Snart

    • Hej Dan ! Här kommer text från släktforskningen.

      Johan Benhard Nilsson. Dekorationsmålare. Född 30/5 1880 i Trelleborg. Död 1/10 1969 i Trelleborg.
      Födelsebok: I Trelleborgs Stadsförsamling för 1880 står det att det den 30 maj 1880 föddes en son som döptes till Johan Bernhard. Oäkta. Förälder. Pigan Christina Mårtensdotter, å nr 40 i Trelleborg. Döpt av P Lundberg. Modern 34 år och ogift.

      Dödsbok. Den 1 oktober 1969 dog Johan Bernhard Nilsson och begrovs den 4 oktober i Norra Kapellet i Trelleborg . Dog i en ålder av 8 år och 4 månader. 1 dag av ålderdom.

      Johan Bernhard Nilsson blev uppfostrad och eventuellt adopterad av moderns syster , Anna Mårtensdotter, född den 3/12 1835 och dog den 5/10 1920 . Anna Mårtensdotter var gift första gången med Lars Hansson från Skegrie. född den 2/5 1839 och dog i en drunkningsolycka den 13/7 1864. Anna gifter om sig den 15 maj 1865 med snickaren Per Nilsson född den 16/ 3 1845 från Gylle , död den 21/12 1891.

      Anna Mårtensdotter hade en son med sin första man som hette Hans och var född den 10/3 1864. Enligt en kopia av testamentet skulle Hans ärva huset. om Anna dog först men om Per Nilsson dog först skulle Johan ärva huset, vilket också blev fallet efter annas död 1920.

      Vigselbok. Lysning 1906 den 10/6 17/6 24/6 för Nilsson Johan Bernhard och Andersson Anna född 1885 26/9 . Vigsel en 21 oktober 1906.

      Hör gärna av dig om vad du vet och om du vill veta något mer.
      Med vänlig hälsning
      Carlo

  7. Hej Carlo
    Snubblade över din blogg när jag sökte lite om min morfar Johan Nilsson. Kul att läsa om dina resa i Trelleborg och inlägg från kusiner/kusinbarn.
    Kan inte skicka bilder till dig härifrån men jag har en liten samling av Johans målningar och antar du har detsamma. Har bl.a ett utsökt porträtt av din farmor Anna
    Du kan hitta mig på FB om du söker på Stefan Andersson Skanör

    Hälsningar
    Stefan

Lämna en kommentar